TMSF iddialarına Külliye’den açıklama

Resmi Gazete’de 4 Şubat’ta yayımlanan kanun değişiklikleri arasında şirketlere kayyım atanmasıyla ilgili bir düzenleme de yer aldı.

Kanunda; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 282’nci, 314’üncü ve 315’inci maddelerinde ve 6415 sayılı “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun” 4’üncü maddesinde düzenlenen suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde şirketlere ve mal varlıklarına kayyım atanması kararı verildiği takdirde 5 yıl süreyle TMSF’nin kayyım olarak atanabileceği belirtildi.

TMSF, “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacağının” iddia edilmesi üzerine açıklama yaptı.

TMSF’den sonra İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Başkanlığı (DMM) da bir açıklamada bulundu.

DMM, “Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, “TMSF, mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacak” şeklindeki iddialar doğru değildir” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamında şunlar aktarıldı:

TMSF’nin (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) herhangi bir şirkete “kayyım” olarak atanabilmesi için “mahkeme kararının gerekli olmadığı” yönündeki iddialar asılsızdır. Suça karışmamış şirketlere mahkeme kararı olmadan kayyım tayini söz konusu değildir. Ayrıca haberlerde iddia edildiği gibi TMSF’nin hukuken belediyelere de kayyım olarak atanması mümkün değildir. 4 Şubat 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7539 sayılı Kanun’un 7. maddesiyle getirilen düzenleme, TMSF’nin mahkeme kararıyla kayyım olarak atandığında, Bankacılık Kanunu çerçevesinde sahip olduğu mevcut yetkilerini kullanabilmesini sağlamaktadır. Kanunda TMSF’ye daha önce tanımlanmamış yeni yetkiler verilmemiştir. Yapılan değişiklik, yalnızca TMSF’nin mevcut yetkilerini (Bankacılık Kanunu kapsamındaki yetkileri) etkin bir şekilde kullanabilmesi amacıyla 5 yıl süreli bir düzenleme getirmektedir. Kayyım ataması, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 133. maddesi uyarınca “kuvvetli şüphe” durumunda yapılmaktadır. Bu durumda, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve silah sağlama veya terörizmin finansmanı gibi suçlarla ilişkilendirilen şirketlere kayyım tayini mümkün hale gelmektedir. TMSF’nin kayyım olarak atanabilmesi için her durumda mahkeme kararı gerekmekte olup, yeni düzenleme yalnızca mevcut yasal çerçevede şirketlerin etkin yönetimi için gerekli koşulları sağlamaktadır.

Related Posts

Elon Musk yeni siyasi parti kuracak: Trump ile kavgası gündeme oturmuştu! ‘Amerika Partisi’ geliyor

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Büyük Güzel Yasa Tasarısı” (MEGA) diye isimlendirdiği vergi düzenlemesi Kongre’den geçerse yeni bir siyasi parti kuracağını bildirdi.

Türkiye bu davayı bekliyor: CHP kurultayı mahkemede!

CHP’de Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı kaybettiği 38. Olağan Kurultay’ın iptali talebiyle açılan ve olası her sonucu Türk siyasetinin geleceğini etkileyecek olan dava bugün görülecek.

Özgür Özel: Belediyelerimiz, tüm imkanlarıyla yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor

Özgür Özel: Belediyelerimiz, tüm imkanlarıyla yangın söndürme çalışmalarına destek veriyor

İran-İsrail gerilimiyle artan tehditler Singapur’u teyakkuzda tutuyor

Singapur, Orta Doğu’daki İran-İsrail çatışmasından kaynaklanan artan gerilimler nedeniyle güvenlik tedbirlerini en üst seviyeye çıkardı. Ulusal Güvenlik Koordinasyon Bakanı K. Shanmugam, 28 Haziran’da Nee Soon’daki bir topluluk etkinliğinin kulisinde …

Uygula üzerinden erkekleri dolandıran çete çökertildi

Ankara’da tanışma uygulamaları üzerinden iletişime geçtikleri erkekleri tuzağa düşüren çete çökertildi. 18 şüpheliden 8’i tutuklandı.

Ferdi Zeyrek’in ardından Ege Belediyeler Birliği başkanı belli oldu

Ferdi Zeyrek’in ardından Ege Belediyeler Birliği başkanı belli oldu