TMSF iddialarına Külliye’den açıklama

Resmi Gazete’de 4 Şubat’ta yayımlanan kanun değişiklikleri arasında şirketlere kayyım atanmasıyla ilgili bir düzenleme de yer aldı.

Kanunda; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 282’nci, 314’üncü ve 315’inci maddelerinde ve 6415 sayılı “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun” 4’üncü maddesinde düzenlenen suçların işlendiği hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı halinde şirketlere ve mal varlıklarına kayyım atanması kararı verildiği takdirde 5 yıl süreyle TMSF’nin kayyım olarak atanabileceği belirtildi.

TMSF, “Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacağının” iddia edilmesi üzerine açıklama yaptı.

TMSF’den sonra İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Başkanlığı (DMM) da bir açıklamada bulundu.

DMM, “Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, “TMSF, mahkeme kararı olmadan şirketlere el koyacak” şeklindeki iddialar doğru değildir” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın devamında şunlar aktarıldı:

TMSF’nin (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) herhangi bir şirkete “kayyım” olarak atanabilmesi için “mahkeme kararının gerekli olmadığı” yönündeki iddialar asılsızdır. Suça karışmamış şirketlere mahkeme kararı olmadan kayyım tayini söz konusu değildir. Ayrıca haberlerde iddia edildiği gibi TMSF’nin hukuken belediyelere de kayyım olarak atanması mümkün değildir. 4 Şubat 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7539 sayılı Kanun’un 7. maddesiyle getirilen düzenleme, TMSF’nin mahkeme kararıyla kayyım olarak atandığında, Bankacılık Kanunu çerçevesinde sahip olduğu mevcut yetkilerini kullanabilmesini sağlamaktadır. Kanunda TMSF’ye daha önce tanımlanmamış yeni yetkiler verilmemiştir. Yapılan değişiklik, yalnızca TMSF’nin mevcut yetkilerini (Bankacılık Kanunu kapsamındaki yetkileri) etkin bir şekilde kullanabilmesi amacıyla 5 yıl süreli bir düzenleme getirmektedir. Kayyım ataması, Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 133. maddesi uyarınca “kuvvetli şüphe” durumunda yapılmaktadır. Bu durumda, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt ve silah sağlama veya terörizmin finansmanı gibi suçlarla ilişkilendirilen şirketlere kayyım tayini mümkün hale gelmektedir. TMSF’nin kayyım olarak atanabilmesi için her durumda mahkeme kararı gerekmekte olup, yeni düzenleme yalnızca mevcut yasal çerçevede şirketlerin etkin yönetimi için gerekli koşulları sağlamaktadır.

Related Posts

Instagram’dan Alman siyasetine darbe

Sosyal medya platformu Instagram, son dönemde özellikle siyasi kuruluşların hesaplarını sebepsiz yere kapatarak tepkileri üzerine çekiyor. Almanya’daki Yeşiller Partisi Gençlik Kolları, Sol Parti ve Hümanist Parti’nin resmi hesapları, herhangi bir …

Yolcu otobüsünde skandal görüntüler: Kadın yolcuyu otobanda indirip darbettiler

Metro Turizm otobüsünde kadın yolcunun yaşadığı dehşet sosyal medyada infial yarattı. İstanbul’dan Hatay’a gitmek üzere Metro Turizm’e ait bir otobüse binen kadın yolcu, yaşanan tartışma sonrası otobanın ortasında indirildi. İddialara göre, çıkan arbedede kadın yolcu darbbedildi. Olayla ilgili otobüs firmasından da açıklama geldi.

AB bir kez daha İsrail sınavında

SON dönemde mesajlarını biraz sertleştirme sinyalleri verse de başından bu yana İsrail’le ilişkiler konusunda tek sesle konuşamayan Avrupa Birliği (AB) kritik bir testin eşiğinde.

Kadir Canpolat kimdir? Kadir Canpolat kaç yaşında, nereli? Kadir Canpolat neden öldü?

Osmanlı Ocakları ve Ocak Partisi Genel Başkanı Kadir Canpolat, memleketi Erzurum’un Horasan ilçesinde ağabeyi tarafından silahla vurularak öldürüldü. Peki, Kadir Canpolat kimdir? Kadir Canpolat kaç yaşında, nereli? Kadir Canpolat neden öldü?

Şiddetli yağışlar 3 can aldı: Binlerce kişi yerinden oldu

Yetkililerden yapılan açıklamaya göre, ülkenin güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde etkili olan yağışlar sele neden oldu. Sellerde şu ana kadar 3 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi kayboldu. 6 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ Yağışlardan etkilenen bölgelerde …

Guterres: Çatışmanın genişlemesi, kontrol edilemeyen bir yangına dönüşebilir

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmaya ilişkin “Bu çatışmanın genişlemesi, kimsenin kontrol edemeyeceği bir yangına dönüşebilir. Bunun olmasına izin vermemeliyiz” dedi.