Chicago Mercantile Exchange (CME), 2020-2021 boğa koşusunun ilk aşamalarını anımsatan bir olayla, Bitcoin (BTC) vadeli ve sürekli vadeli işlem borsaları dünyasında hızla yükseliyor. Coinglass’ın verilerine göre, 3,54 milyar dolarlık nominal açık faiz (OI) ile CME, kısa bir süre önce dördüncü sırada yer alan ikinci en büyük Bitcoin vadeli işlem borsası olarak konumunu sağlamlaştırdı. Bu bağlamda kavramsal açık pozisyon, aktif veya açık sözleşmelerde kilitli olan ABD dolarının değerini temsil etmekte. İşte detaylar…
Bitcoin piyasasında kritik gelişme
Bu etkileyici artışa rağmen, zirvedeki yer hala offshore ve düzenlenmemiş bir borsa olan Binance’in elinde bulunuyor ve toplam 3,83 milyar dolarlık açık pozisyonla CME’yi %8 oranında geride bırakıyor. Zirvedeki bu rekabet yalnızca CME’nin büyümesinin değil, aynı zamanda kripto para piyasasının sürekli gelişen manzarasının da bir yansıması. CME’nin nakit uzlaşmalı vadeli işlem sözleşmeleri kısa bir süre önce ilk kez 100.000 BTC sınırını aşarak önemli bir kilometre taşına ulaştı. Aynı zamanda, CME’nin BTC vadeli işlem piyasasındaki payı %25’e ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Bu istatistikler, CME’nin Bitcoin vadeli işlemler alanında artan hakimiyetinin altını çiziyor.
Biraz bağlam sağlamak gerekirse, CME’nin standart Bitcoin vadeli işlem sözleşmesi 5 BTC’yi temsil ederken, mikro sözleşme 1 BTC’nin onda birine eşit bir kesirdir. Karşılaştırmalı olarak, standart Ethereum vadeli işlemleri 50 ETH’lik bir sözleşme boyutuna sahiptir ve mikro vadeli işlemler 1 ETH’nin onda birine eşdeğerdir. Offshore borsaların geleneksel vadeli işlem sözleşmeleri yerine ağırlıklı olarak sürekli vadeli işlemleri tercih ettiğini belirtmek gerekir. Sürekli vadeli işlemlerin, geleneksel vadeli işlemlerin aksine, bir vade sonu tarihi yoktur ve mevcut spot fiyatla uyumlu kalmak için fonlama oranı mekanizmasını kullanır.
Uzmanlar neler diyor?
CME’nin Bitcoin vadeli işlem piyasasındaki yükselişi çeşitli yorumlara yol açtı. Bazıları bunu, makroekonomik belirsizlik ve spot ETF’leri çevreleyen iyimserliğin ortasında Bitcoin’in fiyatında bu ay yaşanan %27’lik artışla yankılanan bir duygu olarak, kurumsal liderliğindeki bir rallinin sinyali olarak görüyor. Perakende yatırımcılar da bu hikayede önemli bir rol oynamıştır. Vadeli işlemlere dayalı borsa yatırım fonlarındaki (ETF’ler) önemli artış buna örnek olarak gösterilebilir. Sektörün liderlerinden ProShares, Bitcoin vadeli ETF’lerinin beş günlük hacminde %420’lik kayda değer bir artış yaşadı ve geçen hafta 340 milyon dolara ulaştı. ProShares ETF’nin CME Bitcoin vadeli işlemlerine yatırım yaptığını belirtmek önemlidir.
Ancak, CME’nin yükselişinin yalnızca yükseliş hissiyatından kaynaklandığı konusunda herkes hemfikir değil. Deutsche Digital Assets Araştırma Müdürü André Dragosch, CME’nin yükselişinin offshore borsalardaki düşüş pozisyonlarının çözülmesinin bir sonucu olduğunu öne sürüyor. Dragosch’a göre, “CME’nin $BTC vadeli işlem OI’sindeki payı diğer borsalara göre artmış olabilir, ancak BTC vadeli işlem ve perps OI’sinin toplam miktarı BTC cinsinden artmadı, bu da uzun vadeli pozisyonların son dalgalanmanın arkasındaki ana itici güç olmadığını gösteriyor.” Fiyat artışının daha çok kısa bir sıkışmadan ve toplam açık faizdeki düşüşten kaynaklandığını da sözlerine ekledi.