Warren Buffett’ın elinde Fed’den daha fazla hazine bonosu var

Üç aylık mali raporuna göre Nebraska merkezli holding, ikinci çeyreğin sonunda hazine bonolarında 234,6 milyar dolarlık kısa vadeli yatırıma sahipken, üç ay veya daha kısa vadeli hazine bonoları içeren 42 milyar dolardan fazla nakde sahipti.

Bu rakam, Fed’in 31 Temmuz itibariyle sahip olduğu 195,3 milyar dolarlık tahvil ile karşılaştırıldı. Fed’in elinde tahvil ve enflasyona endeksli menkul kıymetler de dahil olmak üzere 4,4 trilyon dolar tutarında Hazine menkul kıymeti bulunuyor. Fed, pandemi sırasında hükümetin borçlarının büyük bir alıcısıydı ve piyasalarda likiditeyi koruma çabasının bir parçası olarak her zaman Hazine kağıtlarının en büyük sahiplerinden biri oldu.

93 yaşındaki Buffett, bu hafta küresel çapta yaşanan sert satışlar öncesinde, geçtiğimiz çeyrekte Apple da dahil olmak üzere hisse senetlerinden büyük miktarlarda satış yaparak şaşırtıcı ve bir o kadar da öngörülü bir hamle yaptı. Berkshire yedi çeyrektir hisse senedi satıyor, ancak bu satış son dönemde hızlandı ve Buffett ikinci çeyrekte 75 milyar dolardan fazla hisse senedi sattı.

Buffett’ı yakından izleyen pek çok yatırımcı, Omaha Kahini’nin varlıklarını elden çıkarma kararını bir ‘uyarı’ olarak değerlendirdi.

Buffett geçmişte kriz dönemlerinde Hazine bonolarını doğrudan ihaleyle satın alacağını belirtmişti. Hükümet dört ila 52 hafta arasında değişen vadelerde Hazine bonosu satıyor.

HAZİNE GETİRİLERİ BÜYÜK

Buffett’ın kasası, son iki yılda Hazine getirilerindeki artış sayesinde büyük getiriler elde ediyor. Yaklaşık yüzde 5’ten 3 aylık Hazine bonolarına yatırılırsa, 200 milyar dolarlık nakit yılda yaklaşık 10 milyar dolar ya da çeyrekte 2,5 milyar dolar getiri sağlayacak.

Covid-19 salgınının piyasaları sarsmasının ardından, merkez bankası ekonomiye yardımcı olmak için yaklaşık 5 trilyon dolarlık Hazine tahvili satın aldı. Ancak Fed, Haziran 2022’den bu yana varlıklarını daraltıyor.

Fed, para politikasını bağımsız olarak belirleyerek maksimum istihdamı ve istikrarlı fiyatları teşvik etmeyi amaçlıyor. Fed, para arzını ve faiz oranlarını kontrol etmek için kamu tarafından tutulan Hazine menkul kıymetlerinin alım ve satımını üstleniyor.

patronlardunyasi.com

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir