Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Kayseri’de Artan Kene Vakalarına Dikkat Çekildi!

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, havaların ısınmasıyla birlikte artan ve Kayseri’de 4 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan kene vakaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Özellikle piknik veya dışarıda yapılan ziyaretler sonrasında çocukların saçlarının kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Keneler, deriyi kolayca delip kan damarına ulaşabilecekleri her yerde bulunabilirler. Tavsiyemiz, özellikle çocuklarda, piknik gibi açık alan ziyaretlerinden döndükten sonra bütün saçlı derinin kontrol edilmesi ve ardından koltuk altı, kasık ve sırt gibi gözle görülemeyen bölgelerin de soyularak incelenmesidir. Keneyi fark ettiğinizde, mutlaka bir sağlık çalışanına danışmalı ve keneyi çıplak elle çıkarmamaya özen göstermelisiniz” şeklinde konuştu.

“Keneyi Elle Çıkarmak En Doğrusu Değil”

Kenenin insanlara virüs bulaştırabileceği birçok yol olduğunu belirten Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Kenelerin ısırması ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı (KKKA) bulaşabilir. Ancak gerçek bulaşma, keneyi çıkarırken gerçekleşir. Bazıları keneyi ateşle yakarak çıkarıyor. Evet, kene canlıdır ve ateşi hissettiğinde bırakacaktır. Ancak ateşle temas, kenenin midesini boşaltmasına neden olabilir. Bu mide içeriği size bulaşmayabilir, ancak kusma yoluyla bulaşabilir. Keneyi çıkarmak için el ile çekme en yaygın hatalardan biridir. Biz el ile çıkarmayı önermiyoruz, ancak eldiven ya da bir bez yardımıyla tutulmasını tavsiye ediyoruz. Ancak mümkünse keneyi elle çıkarmamak en iyisidir. Çıkarma işlemi uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Çünkü yanlışlıkla keneyi çekip parmaklarınızla ezerseniz, size bulaşabilir. En büyük hatalardan biri, keneyi tırnaklarınızla ezme çabasıdır. Bu durumda bulaşma riski çok yüksektir. Bu yüzden bu tür uygulamalardan kaçınılmalıdır” şeklinde uyardı.

Related Posts

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.  

Çocuklarda bu belirtilere dikkat! Nezleyle karıştırılıyor…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Hüseyin Yıldız, alerjilerin mevsim geçişlerinde özellikle okul çağındaki çocuklarda sık görüldüğünü belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu.