Tehlike Daha Da Büyüyebilir

Kuzey Kore ve Rusya arasındaki askeri iş birliği, dünya genelinde yeni endişeler yaratıyor. Güney Kore ve Japonya, bu iş birliğinin bölgede nükleer tehdit oluşturabileceğini belirtti. ABD, konuyu Birleşmiş Milletler’e taşıyacak.

Süddeutsche Zeitung’un uyarısına göre, Kim Jong-un’un silah tedarikindeki amacı dostluk değil. Onun asıl ilgisi Rus füze teknolojisi. Kuzey Kore, nükleer savaş başlığı üretebilir. Ancak, bu başlıkları kıtalararası füzelere monte edemiyor. Bu teknoloji Rusya’da mevcut. Rusya, bu teknolojiyi gizlice Kuzey Kore’ye verirse, nükleer silahların yayılması büyük bir tehdit olur.

“İki diktatörün hayal güçlerini birleştirmelerinden daha büyük bir tehlike olamaz.”

PUTİN İÇİN AŞAĞILANMA

Güvenlik uzmanı Rainer Saks, Postimees’te Putin’in Kuzey Kore ziyaretinin bir aşağılanma olduğunu yazıyor.

“Kuzey Kore ve Rusya rolleri değiştirdi. Putin, ziyaretin önemini abartıyor. Bu ziyaret, Batı’yı öfkelendirmek için değil, Rusya’nın acınası durumunu gizlemek için düzenlendi. Kuzey Kore ile ticarete ihtiyaç duyan Rusya, daha fazla askeri yardım malzemesi almak istiyor.”

RUSYA’NIN KUZEY KORELEŞMESİ

Tarihçi Andrey Zubov, Facebook’ta Rusya’nın Kuzey Koreleştiğini söylüyor.

“Rusya’nın bugünkü durumundan hepimiz sorumluyuz. Gorbaçov bize bir şans verdi. Yeltsin, yurttaşlara dönüşmemizi engellemedi. Biz bu şansı değerlendiremedik. Halkımız, Juche ideolojisine batmış durumda. Bu yolu kendimiz seçtik. Putin’den sonra bunu değiştirip değiştiremeyeceğimiz bize bağlı. Siyasi kayıtsızlığın bedelini artık biliyoruz – dışarıda tüm dünyayla, içeride ise Juche ile savaş.”

LUKAŞENKA’YA YENİ RAKİP

Polityka, gözlerini Rus sınırının öte tarafına çeviriyor.

“Pyongyang’daki tabloyu endişeyle izleyen biri daha var: Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenka. Ukrayna’nın işgaline bulaşan Lukaşenka, Putin’e saygısını her fırsatta kanıtlıyor. Ancak Rusya’nın öte tarafında ciddi bir rakip haline geldi. Dalkavuklukta Kim’i asla geçemez.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx