Sağlık Okuryazarlığı Artırma Projesi SAHA’nın İlk Dersi Verildi

Sağlık okuryazarlığını geliştirmeyi amaçlayan SAHA’nın ilk dersi Bakan Memişoğlu’ndan

ANKARA – Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bireylerde sağlık okuryazarlığını artırmak ve yaşam tarzı değişikliğini teşvik etmek için başlatılan Sağlıklı Hayat Akademisi projesindeki ilk derste 81 ilde 7 bin vatandaşa eğitim verdi.

Bakan Memişoğlu, sağlık hizmetlerinin birinci basamakta güçlendirilmesini ve halkın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmayı amaçlayan Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi’nin açılışına katıldı. Açılış sırasında Türkiye genelinde başlatılan Sağlıklı Hayat Akademisi projesi de duyuruldu. Bakan Memişoğlu, bireylerde sağlık okuryazarlığını artırmayı ve yaşam tarzı değişikliğini teşvik etmeyi hedefleyen SAHA’nın ilk dersini verdi. 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen ilk derste Bakan Memişoğlu, 543 kurum ve merkezde oluşturulan 567 sınıfta 7 bin vatandaşla buluştu.

“Bugün Sağlıklı Hayat Akademisi’ni başlatıyoruz”

“Sağlıklı Hayat Merkezi sayısını 2025 yılında 100’e çıkaracağız”

Türkiye genelindeki 286 Sağlıklı Hayat Merkezi’nde fizyoterapistinden diyetisyene, psikoloğundan diş hekimine, aile gelişimi ve çocuk gelişimi alanlarında ücretsiz hizmet verdiklerini belirten Memişoğlu, “Son 6 ayda 24 merkez açtık, 2025 yılında bunu 100’e çıkaracağız” dedi.

“Yiğit büyük bir kahramanlık örneği sergiledi”

Kartalkaya’da Grand Kartal Otel’deki yangından sağ kurtulan ve arkadaşıyla birlikte insanları kurtarmak için geri döndükleri sırada alevler arasında kalarak hayatını kaybeden tıp fakültesi öğrencisi Yiğit Gençbay’ı rahmetle anan Bakan Memişoğlu, “Yiğit, isminden de anlaşılabileceği gibi büyük bir kahramanlık örneği sergiledi. Biz sağlık çalışanları, kendinden çok başkasına hizmet eden, insanlığa adanmış bireyleriz. Yiğit’in bu duyguları hissetmesi, yangından çıktıktan sonra geri dönüp birçok insanın hayatını kurtarması, aslında sağlık çalışanlarının hislerini ve insanlığı temsil ediyordu” şeklinde konuştu.

Ankara İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe ise, Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi’nin toplam 3 bin metrekarelik bir alan üzerine kurulduğunu ve 2 bin 325 metrekare kapalı alana sahip olduğunu belirterek, “Bu önemli merkez, beslenme danışmanlığından kronik hastalıklara, fiziksel aktiviteden kadın ve üreme sağlığına kadar çeşitli alanlarda hizmet sunacak” dedi.

“Hem sevinçli hem üzgünüz”

Açılışa katılan Yiğit Gençbay’ın annesi Serpil Gençbay da şunları söyledi:

“Yiğit Gençbay ve Alp Mercan, Kartalkaya’daki yangında sağ olarak kurtulmalarına rağmen tekrar otele girerek birçok insanı kurtardılar. İkisi de kahramandı, cesur yürekli gençlerdi. Son nefeslerine kadar mücadeleye devam ettiler. Yiğit’in adı en azından böyle bir merkezde yaşatılacak. Gelen herkes dua edecek. Yapamadığı doktorluğu, diğer meslektaşları burada devam ettirecek. Hem mutluyuz hem üzgünüz, ama onun adına yakışan bir yer oldu.”

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MUHAMMED MUSAB GÜMÜŞER – Sağlık

Related Posts

Bisküvi, dondurma, gevrek… Erken ölümde işlenmiş gıda tehlikesi

Bilim insanlarınca yapılan araştırma kapsamında bisküvi, dondurma, kahvaltılık mısır gevreği ve gazlı içecekler gibi aşırı işlenmiş gıdaların fazla tüketiminin erken ölümle ilişkili olabileceği saptandı.

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi’nde ‘Çevresel Kirlilik’ , ‘Göçler’ , ‘Küresel Isınma’ masaya yatırılacak

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Sigara Dumanı DNA’mıza Zarar Veriyor

Sigara dumanı ve kirli hava sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, sigara dumanı ve kirli havadan nasıl korunacağımız hakkında bilgi verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir