Sabiha Gökçen Havalimanı’nda meydana gelen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazası kazazedelerinden Emirhan Aydın, gazeteci Nevşin Mengü’ye ulaştı. Yapmak istedikleri basın açıklamalarının engellendiğini söyleyen Aydın, Pegasus isminin raporda geçmediğini ve dönemin Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’dan kaza sonrası ifade alınmadığını dile getirdi.
TIKLAYIN – 3 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasındaki yeni bilirkişi raporunda, havalimanı otoritesi asli kusurlu bulundu
“Olay, hukuka aykırı biçimde kapatılmak isteniyor”
Kazazede, şunları söyledi:
“Yapmak istediğimiz basın açıklamaları engelleniyor. Çünkü bu olayın üzeri hukuka aykırı bir şekilde kapatılmak isteniyor. Size ulaşarak hukuk mücadelemiz hakkında bilgi verip bu olayı daha derinlemesine araştırmanızı ve haberleştirmenizi talep ediyorum.
“Nasıl oluyor da özel bir şirket olan Pegasus’un ismi raporda geçmiyor?”
1- Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı son bilirkişi raporunda devlet kurumları dahi sorgulanıp kusurlu bulunurken, nasıl oluyor da özel bir şirket olan Pegasus’un ismi raporda geçmiyor? Geçmemekle de kalmıyor, raporda yeterli belge olmadığı için gerekli incelemeler yapılamamıştır ibaresi yer alıyor. Buna göre Savcılık Pegasus’tan neden belge talep etmiyor veya edemiyor? Pegasus’u kim ya da kimlerin koruduğunu öğrenmek için daha önce de talepte bulunmamıza rağmen Savcılık bu sorulara cevap vermemiştir.
“Pist temizliğini yapan şirket açıklanmadı”
2- Havalimanı işletmecisi olan HEAŞ bilirkişi raporunda kusurlu bulunmuştur. Fakat kilit nokta olan “05/02/2020 tarihinden itibaren Pist temizliğini hangi şirket yapmaktadır?” sorusuna cevap verememektedir. (Pistin temizliği 2019 yılı sonuna kadar Alman bir firma tarafından yapılmaktaydı.) Ocak 2020’de bu sorumluluk hangi firmaya verilmiştir? 07 ocak ve 05 şubat olmak üzere iki kez pistten çıkma olayı yaşanmıştır. Bu konunun açıklığa kavuşması gerekmektedir.
“Ali Sabancı’dan ifade dahi alınmadı”
3-Kazanın olduğu dönemde Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı’dır. Her ne kadar kazadan sonra yönetim kurulu başkanlığını bıraksa da, o dönem başkan olduğu için sorumludur ve araştırılmalıdır. Elimde, kendisi tarafından ıslak imzalanmış bir mektup bulunmaktadır. Mektupta mevkisi Yönetim Kurulu Başkanı’dır. Kendisinden olayla ilgili ifade dahi alınmamıştır.
“Delil gizlendi ya da yok edildi”
4-Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kaza yapan uçağın o tarihteki sigorta poliçesini, mahkeme iki kez müzekkere yazarak talep etmesine rağmen sunmamakta direnmiştir. Daha sonradan sunduğu poliçe 2021 ve 2022 yıllarını kapsamaktadır. Dolayısıyla mahkemeyi yanıltmaya yönelik delil gizlenmiştir veyahut yok edilmiştir.
“Kazanın üzerinden neredeyse 4 yıl geçti, herhangi bir ceza davası açılmadı”
5- Nihai Kaza Kırım Raporu ve Bilirkişi raporlarını yazan şahıslar yeterli teknik bilgi ve donanıma sahip olmadıklarından liyakatleri şüphelidir. Tamamen Pegasus’u koruyan ve aklayan raporlar yazmışlardır. Bu kişilerin araştırılmasını 30 Eylül 2022’de savcılığa sunduğumuz suç duyurusunda talep etmiş bulunmaktayız.
6- Kazanın üzerinden neredeyse 4 yıl geçmesine rağmen herhangi bir ceza davası açılmamıştır. Sorumluların bir an önce belirlenip yargılanması gerekmektedir. 3 kişinin hayatını kaydettiği, 180 kişinin ise yaralandığı bu olay sonrası sorumlu şahıslar, kurumlar ve şirketler yeterince sorgulanmamıştır.”