‘Panel’ sistemiyle veri çalan 68 şüpheli sevk edildi

İstanbul merkezli 25 ilde düzenlenen operasyonda sahte panel sistemi üzerinden kişilere ait verileri elde edip bu verileri sosyal medyada paylaşan ve satanlara ilişkin soruşturmada gözaltına alınan 35’i çocuk 68 şüpheliden 50’si tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edildi.

İSTANBUL MERKEZLİ 25 İLDE OPERASYON DÜZENLENDİ

İstanbul emniyeti Siber Suçlarla Şube Müdürlüğü ekipleri, ‘panel’ adı verilen illegal sorgulama sistemi üzerinden elde edilen bazı bilgilerin devlet güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde sosyal medya hesaplarında paylaşıldığını tespit etti. Ekipler bunun İstanbul merkezli 25 ilde operasyon düzenledi. Gözaltına alınan 35’i çocuk 68 şüpheli emniyetteki işlemleri tamamlanmasının ardından Anadolu Adalet Sarayı’na getirildi. Soruşturmayı yürüten Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Sahtecilik, Dolandırıcılık ve Bilişim Suçları Bürosu savcılığı şüphelilerin ifadelerini tamamladı. 35 şüphelinin ‘suça sürüklenen çocuk’ sıfatıyla ifadesi Çocuk Suçlular Soruşturma Bürosunca görevlendirilen 4 savcı tarafından alındı.

TUTUKLAMA TALEBİYLE HAKİMLİĞE SEVK EDİLDİ

Savcılık ifadeleri tamamlanan 68 şüpheliden 50’si tutuklanmaları,18’i ise adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Cumhuriyet Savcılığının, hakimliğe yazdığı sevk yazısında şu ifadelere yer verildi:

Güncel bir örneklendirme vermek gerekirse 2003 yılında Amerika, Irak’ı işgal ettiğinde yapılan ilk işlerden biri nüfus ve tapu kayıtlarına müdahale etmek olmuştur. Nüfus kaydının yazılı olarak tutulmadığı zamanlarda ise mezar taşları bile bir devletin var olduğuna ya da hak sahibi olduğuna dair önemli bir delil teşkil etmektedir. Dolayısıyla nüfus kayıtlarının bir devletin güvenliğinin temel unsurlarından biri olduğu hususu yadsınamaz bir gerçektir. Vatandaşlık numarasıyla sorgulama yapılan MERNİS sisteminin milli güvenliğin ayrılmaz bir parçası olduğu aşikardır. Gizli olan bilginin ele geçiriliş şekli ile ilgili yaptığımız değerlendirmede, fail ya da faillerin sadece panel sistemi uygulayıcısı değil, sistemi kuran ve verileri sürekli güncelleyen konumunda olması halinde eylemin aynı zamanda, TCK 244/2 ve 244/3 maddesi uyarınca da değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Şüphelilerin devletin güvenliği açısından gizli kalması gereken MERNİS veri tabanı ve entegre olduğu diğer bilişim sistemlerine yetkili kullanıcıların şifrelerini çeşitli yollarla elde edip sızdıktan sonra ya da verileri sızıntı yolu ile bizzat temin eden şahıslardan aldıktan sonra alınan verileri panel adı verilen sorgulama ekranına taşıdığı aktarılan yazıda, illegal bir sorgu ekranı yaparak internet ortamında para ve sanal alemde itibar kazanmak amacıyla yükleyerek haksız menfaat temin ettikleri aktarıldı. Yazıda, şüphelinin üzerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunduğu, salıverilmeleri halinde Adli Bilişim Raporunda isimleri geçen ve fakat haklarında işlem yapılmamış tanıklar ile ilgili baskı yapma ihtimalinin bulunduğu da belirtilerek tutuklanmaları talep edildi.

Related Posts

Instagram’dan Alman siyasetine darbe

Sosyal medya platformu Instagram, son dönemde özellikle siyasi kuruluşların hesaplarını sebepsiz yere kapatarak tepkileri üzerine çekiyor. Almanya’daki Yeşiller Partisi Gençlik Kolları, Sol Parti ve Hümanist Parti’nin resmi hesapları, herhangi bir …

Yolcu otobüsünde skandal görüntüler: Kadın yolcuyu otobanda indirip darbettiler

Metro Turizm otobüsünde kadın yolcunun yaşadığı dehşet sosyal medyada infial yarattı. İstanbul’dan Hatay’a gitmek üzere Metro Turizm’e ait bir otobüse binen kadın yolcu, yaşanan tartışma sonrası otobanın ortasında indirildi. İddialara göre, çıkan arbedede kadın yolcu darbbedildi. Olayla ilgili otobüs firmasından da açıklama geldi.

AB bir kez daha İsrail sınavında

SON dönemde mesajlarını biraz sertleştirme sinyalleri verse de başından bu yana İsrail’le ilişkiler konusunda tek sesle konuşamayan Avrupa Birliği (AB) kritik bir testin eşiğinde.

Kadir Canpolat kimdir? Kadir Canpolat kaç yaşında, nereli? Kadir Canpolat neden öldü?

Osmanlı Ocakları ve Ocak Partisi Genel Başkanı Kadir Canpolat, memleketi Erzurum’un Horasan ilçesinde ağabeyi tarafından silahla vurularak öldürüldü. Peki, Kadir Canpolat kimdir? Kadir Canpolat kaç yaşında, nereli? Kadir Canpolat neden öldü?

Şiddetli yağışlar 3 can aldı: Binlerce kişi yerinden oldu

Yetkililerden yapılan açıklamaya göre, ülkenin güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde etkili olan yağışlar sele neden oldu. Sellerde şu ana kadar 3 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi kayboldu. 6 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ Yağışlardan etkilenen bölgelerde …

Guterres: Çatışmanın genişlemesi, kontrol edilemeyen bir yangına dönüşebilir

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışmaya ilişkin “Bu çatışmanın genişlemesi, kimsenin kontrol edemeyeceği bir yangına dönüşebilir. Bunun olmasına izin vermemeliyiz” dedi.