Ödülü engellenen Filistinli yazar Adania Shibli ilk kez konuştu.

Frankfurt Kitap Fuarı’nda Edebiyat Ödülü’nün Filistinli yazar Adania Shibli’ye verilmesi engellenmişti. Büyük tepki çeken olay sonrası Adania Shibli ilk kez konuştu.

Filistinli yazar Adania Shibli’nin aslında Frankfurt Kitap Fuarı’nda Edebiyat Ödülü’ne layık görülmesi gerekirdi. “Küresel Güney’den” bir sesi onurlandıran ödül, Berenberg Verlag tarafından yayınlanan “Küçük Bir Mesele” adlı romanıyla kendisine verilecekti.

Shibli’nin 1949 yılında Filistinli bir kızın İsrail askerleri tarafından öldürülmesini konu alan ‘Küçük Bir Ayrıntı’ romanını ödüllendirmek üzere düzenlenecek törenin iptal gerekçesi olarak 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırısı ve sonrasındaki saldırılar gerekçe gösterilmişti

Bu yasak uluslararası edebiyat dünyasında sert protestolara yol açtı.

Shibli, söz konusu edebiyat ödülü ile ilgili gelen sorular sırasında Kore gezisindeydi. Bir edebiyat festivalinde kitap imzasına katılan Shibli, “Dil sadece bir iletişim aracı değildir. Çoğu zaman ifade ettiğinden fazlasını saklıyor.” dedi.

Orta Doğu’daki yeni savaştan bu yana yazacak yeni kelime bulamıyorum, diyor Shibli: “Bir gün uyandığımda artık hiçbir dilimin kalmamasından korkuyordum. Ve son dört haftada dil beni terk etti. Sanki gitmiş gibiydi. Ne zaman kelimeleri bulmaya çalışsam başarısız oluyorum.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx