Meclis’te oluşturulan komisyon bir ayı aşkın süre geçmesine karşın hâlâ çalışmalarına başlayamadı: Tarım ‘bitkisel’ hayatta!

Türkiye Tarım Sektöründe İthalata Dayalı Politikayla Zor Günler Yaşıyor

AKP iktidarı öncesinde kendi kendine yeterli bir tarım ülkesi olan Türkiye, son 23 yılda birçok üründe net ithalatçı konumuna geldi. Ukrayna gibi savaş koşullarındaki ülkelerden buğday, mısır ve benzeri ürünleri ithal etmek zorunda kalan Türkiye, ithalata dayalı tarım politikası nedeniyle çiftçilerini soğuttu. Bu durum gıda enflasyonunda OECD ülkeleri arasında zirveye çıkmasına da neden oldu.

Çiftçiler Zor Durumda

Zaten yüksek maliyetlerle mücadele eden çiftçilere bir de nisan ayındaki zirai don vurdu. Bu felaketin ardından TBMM’de araştırma komisyonu kuruldu, ancak komisyon hala çalışmalarına başlayamadı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, meyvecilik ve bitkisel üretim gibi alanları etkileyen zirai don felaketinin Türkiye’nin tarım sektöründe büyük yıkıma yol açtığını söyledi.

Özel Düzenlemeler Şart

Aygun, iklim değişikliğine bağlı olarak artan doğal felaketler göz önüne alındığında, çiftçilerin gerçek desteklere ihtiyacı olduğunu belirtti. Önerileri arasında çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, TARSİM’in yeniden yapılandırılması ve çiftçiye ürün bazında destek sağlanması gibi maddeler yer alıyor.

Çiftçilerin Durumu Kritik

Aygun, tarımdaki krizi şu verilerle açıkladı: AKP iktidara geldiğinde 41 milyon 196 bin hektar tarım alanı bulunurken, bu alan 23 yılda 38 milyon 619 bin hektara geriledi. Çiftçi sayısının düşüşü ve borçların artışı sektörü olumsuz etkiliyor. Çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve destekleme politikalarının değiştirilmesi acil bir durum arz ediyor.

Related Posts

SPK Trabzonspor ve Berkosan’ın taleplerini onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) haftalık bültenine göre Kurul, Trabzonspor Sportif Yatırım ve Futbol İşletmeciliği Ticaret AŞ’nin 6 milyar 400 milyon liralık bedelli, Berkosan Yalıtım ve Tecrit Maddeleri Üretim ve Ticaret AŞ’nin 62 milyon 400 bin …

Türkiye-İtalya arasında 10 bininci RO-RO gemisi yola çıktı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye ve İtalya arasında gerçekleştirilen 10 bininci Ro-Ro seferinin hattın gücünü bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. Bakan Uraloğlu, Ro-Ro taşımacılığının geliştirilmesi için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak önemli adımlar attıklarını kaydederek “Yeni hatlarda veya kapasitesi yüzde 50 artırılan mevcut hatlarda kullanılacak gemilere destek sağlıyoruz. Bu teşviklerin somut bir örneği olarak, İzmir-Sete(Fransa) hattı Bakanlığımızın destekleriyle hayata geçti.” dedi.

Türkiye ile Çin arasında 15 yıl sonra bir ilk

Türkiye ile Çin arasında sivil havacılıkta imzalanan yeni mutabakat zaptıyla haftalık yolcu seferi hakkı 21 frekanstan 49 frekansa çıkarıldı. Bu gelişme, 15 yıl aradan sonra iki ülke arasında sefer haklarında yapılan ilk artış oldu ve Türk havayollarına Chengdu, Xian ve Urumçi’ye uçuş imkânı sağladı.

Benzine büyük zam!

ABD-Çin görüşmelerinin ardından, geçen haftalarda büyük düşüşler yaşayan Brent petrol fiyatları haftalar sonra ilk kez yukarı yönlü hareket edince akaryakıt fiyatları etkilendi. Benzine bugün (14 Mayıs 2025) 1.5 lira zam geldi. Motorine ise 15 Mayıs …

Nissan’dan dudak uçuklatan zarar

Çinli rakiplerle artan rekabet ve düşen satışlar, Nissan’a zor günler yaşattı. Japon otomotiv üreticisi Nissan, 2024 mali yılında 671 milyar yen (yaklaşık 4,5 milyar dolar) net zarar açıkladı. Aynı zamanda küresel çapta 20 bin kişiyi işten çıkaracak ve bazı üretim tesislerini kapatacak.

Ne uçan kurtuluyor ne kaçan! Vergi müfettişleri balonların peşine düştü

Ekonomi yönetimi vergi denetimlerini genişletiyor. Son olarak, Nevşehir Defterdarlığı, Kapadokya’daki sıcak hava balonu işletmelerine vergi denetimi başlattı. 2024’te 750 bin turistin balon turuna katıldığı bölgede, işletmelerin yıl boyunca elde …