Kadın hastalar için tasarlanan giyilebilir harici idrar toplama cihazı tasarımı ödüllendirildi

Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hatice Kübra Yılmaz ve Ekibi Girişimcilik Yarışmasında Birincilik Ödülü Kazandı

Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Hatice Kübra Yılmaz ve ekibi, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi himayesinde, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Şehzadeler Yerleşkesinde gerçekleştirilen Ege Kariyer Fuarı 2025’te düzenlenen Girişimcilik Yarışması Sağlık ve Yazılım Teknolojileri kategorisinde “Üriner İnkontinans Hastalığı için Giyilebilir Harici İdrar Toplama Cihazı Tasarımı” projesiyle birincilik ödülünü kazandı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, birincilik ödülünü kazananları makamında ağırlayarak, projeyi geliştiren akademisyenleri tebrik etti. Rektör Budak, “Projeleriyle birincilik ödülünü kazanan akademisyenlerimizi gönülden tebrik ediyorum. Bu başarı, üniversitemizin araştırma ve inovasyon alanındaki güçlü vizyonunun bir yansımasıdır. Projeyi geliştiren akademisyenlerimiz, sağlık teknolojilerine önemli bir katkı sağladı. Bu tür projeler, üniversitemizin bilimsel mükemmeliyetini ve girişimcilik ruhunu güçlendiren önemli örneklerdir” dedi.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Öğr. Gör. Hatice Kübra Yılmaz, “Proje kapsamında tasarlanan giyilebilir harici idrar toplama cihazı, idrar kaçırma sorununa çözüm olacak. Cihaz, kişilerin günlük hayatını kolaylaştırarak yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor” açıklamasında bulundu.

Proje ekibinde İzmir Bakırçay Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu’ndan öğretim üyeleri de yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Gençsin ama risk altındasın, bu belirtiye dikkat!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyonun yalnızca yaşlıları değil, genç bireyleri de tehdit ettiğini vurguladı. 40 yaş altındaki bireylerde hipertansiyon oranının yüzde 9 ila 22 arasında değiştiğini belirtti.

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…