Gençsin ama risk altındasın, bu belirtiye dikkat!

Kardiyoloji Uzmanından Genç Yaşta Hipertansiyon Uyarısı

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Yıldırım, hipertansiyonun genellikle yaşlılarda görülen bir hastalık olmasına rağmen 40 yaş altında da karşılaşılabildiğini belirterek, genç yaşta ortaya çıkan hipertansiyonun risklerine dikkat çekti. Bu hastalığın genç yaşta görülme oranlarının toplumlara göre farklılık gösterdiğini vurgulayan uzmanlar, gençlerde hipertansiyonla ilişkili obezite ve uyku apne sendromu gibi faktörlerin öne çıktığını belirtti.

Genç yaşta hipertansiyonlu hastaların yaklaşık %10’unda altta yatan nedenlere bağlı faktörlerin rol oynadığını ifade eden Dr. Yıldırım, bu durumların tespit edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘Tedavi Tek İlaçla Sınırlı Kalmamalı’

Dr. Yıldırım, genç hipertansiyon hastalarının tedavisiyle ilgili olarak yaşlı hastalarla benzer bir yaklaşım gerektiğini belirterek, tedavinin sadece ilaçlarla sınırlı kalmaması gerektiğini vurguladı. Yaşam tarzında değişiklik yapılması, sağlıklı beslenme düzeni ve düzenli egzersizin tedavi sürecinde önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

‘Tanı İçin Belirlenen Değerlere Dikkat’

Hipertansiyon tanısının konulmasıyla ilgili değerlere dikkat çeken Dr. Yıldırım, evde yapılan kan basıncı ölçümünde ortalama değerin 135/85 mmHg’nin üzerinde çıkması durumunda, 24 saat boyunca takip edilen kan basıncında 130/80 mmHg’nin üstünde değerler alınması halinde, hipertansiyon tanısı konabileceğini ifade etti. Hipertansiyon hastalarında hedef kan basıncının 130/80 mmHg’nin altında olması gerektiğini belirten uzmanlar, kilo kontrolü, düzenli egzersiz ve sigara-alkol tüketiminden kaçınılmasının önemine vurgu yaptı.

Related Posts

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.