Gelir İdaresi’nden “zengine vergi jesti” iddialarına yanıt

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Yanıltıcı Haberlerle İlgili Açıklama

Gelir İdaresi Başkanlığı, son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan ve bazı şirketlerin vergilerinin ertelendiği yönünde yanlış ve kamuoyunu yanıltıcı içerikli haberler nedeniyle açıklama yaptı.

Açıklamada, halka açık şirketlerin finansal tablolarından hareketle yapılan haberlere işaret edilerek şunlar kaydedildi:

“‘Türkiye’nin en büyük 10 zenginine ait bazı şirketlerin 18 milyar lira, borsada işlem gören 100 şirketin 62 milyar lira vergi borcu ertelendi. Kimi dev şirketler 2024’te kuruş vergi ödemedi.’ şeklinde tamamen kasıtlı yorumlar yapılarak, Bakanlığımızın bazı mükellefleri koruduğu algısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Öncelikle belirtmek gerekir ki Hazine ve Maliye Bakanlığımızca haberlerde ismi geçen hiçbir şirketin vergi borcu ertelenmemiş veya taksitlendirilmemiştir. Söz konusu paylaşımlara konu olan ertelendiği iddia edilen vergiler, Türkiye Muhasebe Standartları çerçevesinde kullanılan hesaplara ilişkin olup, şirketlerin gelecek dönemlere sirayet eden vergisel yükümlülüklerini göstermekte, vergi borçlarının ertelendiği anlamına gelmemektedir.”

Türkiye’de kurumlar vergisi mükellefi olan şirketlerin Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre defter tutmak ve mali tablolarını hazırlamak mecburiyetinde olduğu belirtilen açıklamada, bağımsız denetime tabi şirketlerin uluslararası kurallara uyumlu olarak yayımlanmış Türkiye Muhasebe Standartları’na göre mali tablolarını oluşturdukları ve kamuoyuna açıkladıkları vurgulandı.

İlgili standarda göre mali tablolarda, “ertelenmiş vergi borçları/ertelenmiş vergi varlığı” olarak iki hesap türünün yer aldığı ve bu hesaplarda gelecek dönemlere sirayet eden vergisel yükümlülüklerin muhasebeleştirildiği belirtilen açıklamada, yeterli muhasebe bilgisi olmadan sadece hesap bakiyelerine bakılarak, şirketlerin vergi borcu ertelendiği şeklinde yanlış ve yanıltıcı haberler yapılmasının son derece hatalı olduğu vurgulandı.

KAYNAK: AA

Related Posts

ABD-Çin müzakere haberi brent petrolün fiyatını yükseltti

ABD-Çin müzakere haberlerinin ardından 60 doların altına kadar düşen brent petrolün varili 62,73 dolara kadar çıktı.

Fındık ihracatının yüzde 35’i Trabzon’dan yapıldı

Türkiye’nin ocak-nisan dönemindeki fındık ihracatının değerde yüzde 35’i Trabzon’daki firmalar tarafından gerçekleştirildi.

Atatürk Havalimanı’nın pistlerini kıran şirkete TOKİ’den 8 milyarlık ‘Millet Bahçesi’ ihaleleri

Atatürk Havalimanı’nın pistlerini kıran şirkete TOKİ’den 8 milyarlık ‘Millet Bahçesi’ ihaleleri

Ticaret savaşı Amerikan otomotiv devi Ford’u zor duruma düşürdü

ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford Motor, 2025 mali yılına ilişkin finansal öngörülerini, küresel ticarette artan tarifelere dair belirsizlikten dolayı askıya aldığını duyurdu. Şirket, yıl genelinde tarifelere bağlı olarak faaliyet kârında yaklaşık 1,5 milyar dolarlık negatif etki öngörüyor.

Ah şu kader anlayışımız!

İslam düşünce tarihi kader ve özgürlük sorunuyla başlar. Zira sahabiler arasında cereyan eden Cemel ve Sıffin savaşları sadece siyasi sonuçlar doğurmamış, aynı zamanda İslam’da nazari tefekkürün bütün dönemlerini şu veya bu ölçüde etkileyecek özgür irade sorununu da doğurmuştur. Sorun en kısa haliyle şöyle özetlenebilir: Allah, mutlak bilgi, irade ve kudret sahibi olduğuna göre âlemde meydana gelen bütün oluşları biliyor, irade ediyor ve yapıyor demektir. Hal böyle iken ilahî irade ve kudret karşısında

AKP’nin istediği ailenin yaşam maliyeti belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyonunu aylık yüzde 3, yıllık ise yüzde 37,86 olarak açıkladı. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin nisan ayındaki yaşam …