Bağırsaklarınız sinyal veriyor olabilir: Bu belirtileri göz ardı etmeyin

İltihaplı bağırsak hastalıkları, yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren karın ağrısı, ishal, kanlı dışkılama gibi belirtilerle ortaya çıkan kronik sağlık sorunlarıdır. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sarıkaya, bu rahatsızlıkların en yaygın türlerinin ülseratif kolit ve Crohn hastalığı olduğunu belirtti. Doğru tedavi ve beslenme ile bu hastalıkların kontrol altına alınabileceğini vurguladı.

‘İltihaplı bağırsak hastalıkları genellikle uzun süreli ve tekrarlayan ataklarla seyreder’

Prof. Dr. Sarıkaya, inflamatuar bağırsak hastalıklarının, bağırsağın iltihaplanması sonucu ortaya çıktığını ve bağışıklık sisteminin düzensiz çalışması ile genetik yatkınlığın bu hastalıkların sebepleri arasında olduğunu belirtti. Ülseratif kolit, kalın bağırsağı etkileyerek kanlı ve mukuslu dışkılama ile belirti verirken, Crohn hastalığının ise ince bağırsağı tutarak karın ağrısı ve ishal ile kendini gösterdiğini açıkladı.

Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu hastalıkların sosyal yaşantıyı da negatif etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Sarıkaya, gece uykudan uyandıran dışkılama isteği ve sürekli karın ağrısının hastalar için ciddi bir yaşam zorluğu oluşturduğunu belirtti.

‘Tanıda endoskopik yöntemler önemli’

İnflamatuar bağırsak hastalıklarının tanısında laboratuvar testleri, görüntüleme teknikleri ve endoskopik incelemelerin önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sarıkaya, hastalığın doğru teşhisi için endoskopik incelemenin gerekliliğini vurguladı.

Tedavi sürecinde raporlu ilaçların düzenli kullanımının ve kontrollerin aksatılmamasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Sarıkaya, tedavi planının hastalığın kronik ve tekrarlayıcı yapısını dikkate alarak uzun vadeli olması gerektiğini belirtti.

‘Doğru beslenme hayat kurtarır’

İBH hastalarının beslenme alışkanlıklarının hastalığın seyrini etkilediğini belirten Prof. Dr. Sarıkaya, özellikle şekerli, paketlenmiş gıdalar, gazlı içecekler ve baharatlı yiyeceklerden kaçınılmasının önem arz ettiğini söyledi. Doğru beslenme planının tedavi başarısını direkt olarak etkilediğini vurguladı.

‘Düzenli kontroller şart’

İBH’nin uzun süreli ve tekrarlayıcı doğasından dolayı hastaların düzenli kontrollerin önemini vurgulayan Prof. Dr. Sarıkaya, hasta uyumunun tedavide başarının anahtarını oluşturduğunu belirtti. İlaçların düzenli kullanılmaması veya kontrollerin aksatılması durumunda yapısal deformitelerin ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Related Posts

Strese Karşı 10 Etkili Adım

Strese karşı atılması gereken adımlar hakkında bilgi veren Uzm. Psikolog Jülide Unutmaz, önemli mesajlar verdi. 

Prof. Dr. Tevfik Özlü açıkladı: Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla!

Prof. Dr. Tevfik Özlü açıkladı: Covid aşısızlarda pıhtı riski, 3 kat daha fazla!

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün