Strese Karşı 10 Etkili Adım

Stresle Başa Çıkmanın Yolları

Uzman Psikolog Jülide Unutmaz, stresle mücadele etmenin önemini vurgulayarak, modern hayatın verdiği stresin insan sağlığını olumsuz etkilediğini belirtti.

Stresin, kişinin kendisini tehdit altında hissettiği durumlara verdiği doğal bir tepki olduğunu ifade eden Unutmaz, stresin çeşitli şekillerde ortaya çıkabileceğini söyledi. İş yükü, mükemmeliyetçilik, gelecek kaygısı gibi faktörlerin stresi artırabileceğini belirten Unutmaz, stresin vücutta fiziksel ve psikolojik etkilere neden olduğunu aktardı.

Konsantrasyon Güçlüğü Stresin Bir Belirtisi Olabilir

Uzman Psikolog Jülide Unutmaz, stresin belirtilerinin kişiden kişiye göre değişebileceğini ve stresin şiddetine bağlı olarak kaygı, sinirlilik, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtilerin ortaya çıkabileceğini açıkladı.

Negatif Etkiler Çeşitli Faktörlerden Kaynaklanabilir

Stresin yanı sıra, zihinsel sağlığı etkileyen başka faktörlerin de olduğunu belirten Jülide Unutmaz, uzun süreli fiziksel hastalıklar, aile içi çatışmalar veya sosyal izolasyon gibi durumların da ruh sağlığını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

Stresle Baş Etmenin Yolları

  1. Düzenli nefes ve gevşeme egzersizleri yaparak sakinleşin.
  2. Egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirerek stres hormonlarını azaltın.
  3. Uyku düzeninize dikkat ederek kan şekeri dalgalanmalarını önleyin.
  4. Sağlıklı ve dengeli beslenerek stres toleransını artırın.
  5. Zaman yönetimine önem vererek günlük işlerinizi planlayın.
  6. Kişisel hobilerle ilgilenerek keyifli zamanlar yaratın.
  7. Sosyal destek alarak güvende hissedin.
  8. Olumsuz düşünceleri fark ederek pozitif düşünceye yönlendirin.
  9. Meditasyon ve mindfulness uygulayarak kaygılarınızla baş etmeyi öğrenin.
  10. Profesyonel destek alarak ruh sağlığınızı koruyun.

 

BSHA / Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Related Posts

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.