Altının şifresi çözüldü

Evrendeki Altının Kökeni Eski Bir Sırrı Çözebilir

Bilim insanları, evrendeki altının kökenine dair uzun süredir çözülemeyen bir sırrı aydınlatmış olabilir. Yapılan yeni araştırmalar, ağır elementlerin, özellikle altının, evrenin başlangıcında oluşmaya başladığını gösteriyor.

Araştırma, olağanüstü yoğun magnetarlara odaklanıyor. Bu nadir nötron yıldızlarının yaydığı devasa radyasyon patlamalarının, özellikle “yıldız depremleri” olarak bilinen olaylar sırasında ağır elementlerin uzaya fırlamasına neden olduğu keşfedilmiştir.

Yayınlanan bu çığır açıcı araştırma, “altın ilk nerede ve nasıl oluştu?” gibi yıllardır cevaplanamayan bir soruya ışık tutmaktadır.

Altın, Evrenin Başlangıcında Oluşabilir

Daha önce bilim insanları, kara delik ve nötron yıldızı çarpışmalarının ağır elementlerin oluşumunda rol oynadığını biliyordu. Ancak bu tür çarpışmaların evrenin erken dönemlerinde gerçekleşemediği düşünülüyordu. Ancak son yapılan araştırmalar, magnetarlardan gelen dev patlamaların altın üretme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

20 Yıllık Teleskop Verilerinden Yeni Bir Teori

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından toplanan 20 yıllık veriler incelendiğinde, magnetarlardan gelen dev patlamaların erken evrende altın oluşturabileceği öne sürülmektedir. Nötron yıldızlarının dış katmanlarından uzaya saçılan maddelerin ağır elementler içerdiği düşünülmektedir.

Araştırmacılar, Samanyolu Galaksisi’ndeki magnetarların demirden daha ağır elementlerin %10’unu bile üretebileceğini savunuyorlar.

Araştırmalar Devam Ediyor

2004 yılında kaydedilen son magnetar patlaması, ancak zayıf bir gama ışını olarak tespit edilebilmiştir. Bilim insanları, eski kayıtları inceleyerek daha fazla bilgi edinmeye çalışırlarken, NASA’nın 2027’de fırlatacağı COSI teleskobuyla bu dev patlamaların daha detaylı bir şekilde incelenmesi hedeflenmektedir.

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Otomotiv endüstrisinden haziranda 3,4 milyar dolarlık ihracat

Türkiye otomotiv endüstrisi haziran ayında 3 milyar 408 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Hiç farkında değilmişiz: PlayStation tuşlarının anlamı ortaya çıktı

Yıllardır elimizden düşürmediğimiz PlayStation kumandalarının sembolleri meğer Japon kültüründen ilhamla tasarlanmış. Oyun konsolunun simgesi hâline gelen üçgen, daire, kare ve çarpı tuşlarının arkasında derin anlamlar yatıyor.

Apple’dan 2025 sonunda çıkacak modeller: İşte beklenen ürünler

2025 yılının ikinci yarısını geçtiğimiz şu günlerde, Apple yıl bitmeden piyasaya sürmeyi planladığı 15’ten fazla yeni ürünle teknoloji dünyasını heyecanlandırmaya hazırlanıyor. Yazılımda iOS 26 gibi büyük güncellemelerin yanı sıra, şirket donanımda da kapsamlı yenilikler sunacak.

Apple, “akıllı” Siri için OpenAI ile masada

Apple, yapay zekâ destekli yeni Siri için kendi geliştirdiği modeller yerine OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerin teknolojilerini kullanmayı değerlendiriyor. Bloomberg’in pazartesi günü yayımladığı habere göre, Apple şu sıralar bu iki şirketle görüşerek, onların büyük dil modellerinin (LLM) Apple’ın kendi bulut altyapısında çalışabilecek versiyonlarını test etmeye başladı.

Bu websitesi dolandırıcıları tespit ediyor!

Akıllı telefonla birlikte internetin daha da erişilebilir olması, internet siteleri üzerinden alışveriş için yaygın hale gelmesi gibi etkenler dolandırıcıların da interneti kullanarak kişisel verilere ulaşmasına ve banka hesaplarına müdahale etmesine …