Türk baharatı ve aromatik bitkileri 156 ülkede yemekleri tatlandırıyor

Aromatik Bitkiler ve Baharatlar Türkiye İçin Önemli Bir Gelir Kaynağı

Türk ve dünya mutfağında yemeklerin lezzetini artıran önemli unsurlardan biri baharatlar ve aromatik bitkilerdir. Türkiye, çeşitli iklim koşulları sayesinde birçok türe ev sahipliği yapmaktadır ve bu alanda yapmış olduğu ihracat ile dikkat çekmektedir.

Aromatik Bitkiler ve Baharat Üreticileri Derneği (ABÜDER) Başkanı Aydın Acun, yaptığı açıklamada Türkiye’de 600’den fazla aromatik bitki türü bulunduğunu belirtti. Anadolu ve Trakya’nın zengin bitki florasına sahip olduğunu vurgulayan Acun, Türkiye’de yöresel otlar da dahil olmak üzere birçok aromatik bitki ve baharatın bulunduğunu açıkladı.

Güneydoğu Anadolu’nun en fazla baharat üretiminin yapıldığı bölge olduğunu söyleyen Acun, özellikle kırmızı biber üretiminde Türkiye’nin öncü konumda olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye’de en çok tüketilen baharatlar arasında pul biber, tatlı-acı kırmızı toz biber, Hindistan cevizi, karabiber, susam, kimyon, çörekotu, sumak, kekik ve nane gibi ürünlerin olduğunu açıkladı.

Acun, Türkiye’nin iklim koşullarına uygun olmayan baharatları ithal ettiğini ifade ederek yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Baharat ve aromatik bitkiler sektörünün Türkiye ekonomisine önemli katkı sağladığını vurgulayan Acun, sektörün dış ticaret fazlası veren bir sektör olduğunu söyledi.

Aydın Acun, Türkiye’nin baharat ve aromatik bitkiler ihracatının önemli pazarlardan biri olan ABD’ye ve Almanya’ya yapıldığını, sektörün büyümeye devam ettiğini ve potansiyelinin yüksek olduğunu belirtti. Türkiye’nin defne yaprağı ve kekikte dünya genelinde önemli bir oyuncu olduğunu vurgulayan Acun, sektörün geleceğine umutla baktıklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

ABD-Çin müzakere haberi brent petrolün fiyatını yükseltti

ABD-Çin müzakere haberlerinin ardından 60 doların altına kadar düşen brent petrolün varili 62,73 dolara kadar çıktı.

Fındık ihracatının yüzde 35’i Trabzon’dan yapıldı

Türkiye’nin ocak-nisan dönemindeki fındık ihracatının değerde yüzde 35’i Trabzon’daki firmalar tarafından gerçekleştirildi.

Atatürk Havalimanı’nın pistlerini kıran şirkete TOKİ’den 8 milyarlık ‘Millet Bahçesi’ ihaleleri

Atatürk Havalimanı’nın pistlerini kıran şirkete TOKİ’den 8 milyarlık ‘Millet Bahçesi’ ihaleleri

Ticaret savaşı Amerikan otomotiv devi Ford’u zor duruma düşürdü

ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford Motor, 2025 mali yılına ilişkin finansal öngörülerini, küresel ticarette artan tarifelere dair belirsizlikten dolayı askıya aldığını duyurdu. Şirket, yıl genelinde tarifelere bağlı olarak faaliyet kârında yaklaşık 1,5 milyar dolarlık negatif etki öngörüyor.

Ah şu kader anlayışımız!

İslam düşünce tarihi kader ve özgürlük sorunuyla başlar. Zira sahabiler arasında cereyan eden Cemel ve Sıffin savaşları sadece siyasi sonuçlar doğurmamış, aynı zamanda İslam’da nazari tefekkürün bütün dönemlerini şu veya bu ölçüde etkileyecek özgür irade sorununu da doğurmuştur. Sorun en kısa haliyle şöyle özetlenebilir: Allah, mutlak bilgi, irade ve kudret sahibi olduğuna göre âlemde meydana gelen bütün oluşları biliyor, irade ediyor ve yapıyor demektir. Hal böyle iken ilahî irade ve kudret karşısında

AKP’nin istediği ailenin yaşam maliyeti belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyonunu aylık yüzde 3, yıllık ise yüzde 37,86 olarak açıkladı. İstanbul Planlama Ajansı (İPA) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin nisan ayındaki yaşam …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir