50 yıl sonra bir ilk! ‘Tüylü şeytan’ keşfedildi

Tüylü Şeytan: Big Bend Ulusal Parkı’nda Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi

Mart 2024’te Big Bend Ulusal Parkı’nda botanik gönüllüsü Deb Manley ve bir park görevlisi tarafından keşfedilen bir bitki, bilim dünyasında heyecan yarattı. Wooly Devil adı verilen bu bitki, parkın kuzey kesimindeki çorak kayalıklar arasında bulundu ve tüylü yapısıyla ve sarı çiçekleriyle dikkat çekiyordu.

Uzmanlar, bitkinin daha önce kaydedilip kaydedilmediğini öğrenmek için bitki veri tabanlarını tarayarak, bilim insanlarına danışarak ve çevrimiçi platformlardan yardım alarak detaylı bir araştırma yaptı. Yapılan DNA analizleri, Wooly Devil’in genetik olarak benzer türlere hiçbir şekilde benzemediğini ve tamamen yeni bir bitki türü olarak sınıflandırılması gerektiğini gösterdi.

Wooly Devil, papatyagiller ailesine ait olup kağıt çiçekler ve bitterweed türleriyle akrabadır. Ancak diğer tüylü bitkilere göre oldukça küçük bir yapıya sahiptir. Araştırmacılar, bitkinin boyutlarının 1 ila 3 ila 7 santimetre arasında değişebildiğini belirtiyor. Tüylü yapısından dolayı bitkiye “Ovicula” yani “küçük koyun” ve çiçeklerinin yapısından dolayı ise “biradiata” adı verildi.

Bu önemli keşif, Big Bend Ulusal Parkı personeli, Sul Ross State Üniversitesi ve Kaliforniya Bilimler Akademisi uzmanları tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda ortaya çıktı. Detaylar, PhytoKeys adlı hakemli botanik dergisinde yayınlandı.

Big Bend Ulusal Parkı, Chihuahuan Çölü’nün bir parçası olan ve biyolojik çeşitliliğiyle tanınan geniş bir alana sahiptir. Park müdürü Anjna O’Connor, türün adlandırılmasının ardından bitki hakkında daha fazla bilgi edinilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Bitkinin keşfinde yer alan taksonomist Lichter Marck, çöl ekosistemlerinde yaşayan bitkilerin aşırı hava koşullarına uyum sağlamak için özel evrimsel süreçlerden geçtiğini ve iklim değişikliğinin bu türleri tehdit ettiğini vurguladı. Marck ayrıca, Wooly Devil’in sadece üç dar alanda gözlemlendiğini ve muhtemelen yok olma tehlikesi altında olduğunu ifade ederek bitkinin geleceğinin belirsiz olduğunu dile getirdi.

Related Posts

Apple, “akıllı” Siri için OpenAI ile masada

Apple, yapay zekâ destekli yeni Siri için kendi geliştirdiği modeller yerine OpenAI ve Anthropic gibi şirketlerin teknolojilerini kullanmayı değerlendiriyor. Bloomberg’in pazartesi günü yayımladığı habere göre, Apple şu sıralar bu iki şirketle görüşerek, onların büyük dil modellerinin (LLM) Apple’ın kendi bulut altyapısında çalışabilecek versiyonlarını test etmeye başladı.

Bu websitesi dolandırıcıları tespit ediyor!

Akıllı telefonla birlikte internetin daha da erişilebilir olması, internet siteleri üzerinden alışveriş için yaygın hale gelmesi gibi etkenler dolandırıcıların da interneti kullanarak kişisel verilere ulaşmasına ve banka hesaplarına müdahale etmesine …

Gazi Koşusu öncesi jokeylerden iddialı açıklamalar

Gazi Koşusu’na sayılı günler kala, heyecan giderek artıyor. 99’ncusu düzenlenecek yarış öncesinde jokeyler, önemli açıklamalarda bulundu.

Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan 16 haneli sayı rastgele değil, her rakamın belirli bir anlamı var. Bankalararası tanımlamalardan güvenlik kodlarına kadar uzanan bu sayı dizisinin şifrelerini çözüyoruz.

HIV/AIDS’e karşı tıpta dev ilerleme: ABD koruyucu aşıyı onayladı!

HIV virüsüne karşı koruyucu olarak geliştirilen Lenacapavir iğnesinin kullanımı ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandı.

Kütahya Belediyespor’dan Milli Takıma gurur tablosu

Kütahya Belediyespor, tarihinde bir ilki gerçekleştirerek basketbol branşında Milli Takıma sporcu göndermenin gururunu yaşıyor. Kulüp bünyesinde yetişen genç ve yetenekli basketbolcu Zeki Akant, 3×3 U-23 Yaş Altı Türkiye Milli Takımı’na seçildi.