36.6 artık normal vücut ısısı değil: 10 yılda düştü, işte kabul edilen yeni vücut sıcaklığı

19. yüzyılın ortalarında, Alman hekim Carl Wunderlich tarafından belirlenen ortalama insan vücut sıcaklığı 37 santigrat dereceydi. Ancak yıllar içinde bu değer 36.6 santigrat dereceye indirildi ve günümüzde dünya genelinde bu sıcaklık, sağlıklı bir insanın vücut sıcaklığı olarak standart kabul ediliyor. Ancak, yakın zamanda Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, genel kabul gören 36.6 dereceyi sorgulayan yeni bir araştırma yayımladı.

Henüz çok az kişi tarafından bilinse de, son yapılan araştırmalar, ortalama insan vücut sıcaklığının son 10 yılda yaklaşık 0,03 santigrat derece düştüğünü gösteriyor. ABD’li araştırmacılar, yaptıkları analizlerin ardından 36.6 santigrat derecenin artık doğru bir vücut sıcaklığı olmadığına karar verdiler.

Yeni bir değer belirlenmiş olmasa da, bu sıcaklığın şu anda kabul edilen değerden kesinlikle daha düşük olduğuna inanıyorlar.

İnsan vücut ısısı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu değişikliklerin en önemli sebeplerinden biri, sağlık hizmetlerindeki iyileşmeler ve dünya genelinde insanların sağlıklarının daha iyi hale gelmesidir. Ayrıca, yıllar içinde hijyen konusunda daha dikkatli olmaya başlamamız ve gelişmiş ülkelerde temiz suya erişimin kolaylaşması da bu durumu etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Bu sebeplerle, vücut artık çeşitli hastalıklarla mücadele etmek için daha az enerji harcar ve bu da serinlemeyi kolaylaştırır.

Related Posts

Gençsin ama risk altındasın, bu belirtiye dikkat!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyonun yalnızca yaşlıları değil, genç bireyleri de tehdit ettiğini vurguladı. 40 yaş altındaki bireylerde hipertansiyon oranının yüzde 9 ila 22 arasında değiştiğini belirtti.

İdrarında kan gördü: Erken teşhisle mesane tümöründen kurtuldu

Eşine refakat ederken idrarında kan fark eden 47 yaşındaki Fatih Güzeloğlu, doktora başvurdu. Teşhisi sırasında mesane tümörü teşhisi aldı. Güzeloğlu, erken teşhis sayesinde hem büyük bir riskten kurtuldu hem de sağlığına kavuştu.

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Tek bir hareket, beyni resmen bilgisayara dönüştürüyor!

Bilim insanları, sadece tek bir fiziksel hareketin beyin fonksiyonlarını belirgin şekilde iyileştirebileceğini ortaya koydu.

Unutkanlık nerede hastalığa dönüşür?

Unutkanlık yaşlanmanın parçası olabilir ama demans, bir beyin hastalığıdır. Zihin çözülmeye başladığında ilk işaret, her zaman hafıza değildir. Türkiye’de her 10 yaşlıdan 1’i demanslı. Ancak çoğu hâlâ “yaşlılık bunaması” sanılıyor. Oysa tedavi edilebilir türleri bile var…