36.6 artık normal vücut ısısı değil: 10 yılda düştü, işte kabul edilen yeni vücut sıcaklığı

19. yüzyılın ortalarında, Alman hekim Carl Wunderlich tarafından belirlenen ortalama insan vücut sıcaklığı 37 santigrat dereceydi. Ancak yıllar içinde bu değer 36.6 santigrat dereceye indirildi ve günümüzde dünya genelinde bu sıcaklık, sağlıklı bir insanın vücut sıcaklığı olarak standart kabul ediliyor. Ancak, yakın zamanda Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, genel kabul gören 36.6 dereceyi sorgulayan yeni bir araştırma yayımladı.

Henüz çok az kişi tarafından bilinse de, son yapılan araştırmalar, ortalama insan vücut sıcaklığının son 10 yılda yaklaşık 0,03 santigrat derece düştüğünü gösteriyor. ABD’li araştırmacılar, yaptıkları analizlerin ardından 36.6 santigrat derecenin artık doğru bir vücut sıcaklığı olmadığına karar verdiler.

Yeni bir değer belirlenmiş olmasa da, bu sıcaklığın şu anda kabul edilen değerden kesinlikle daha düşük olduğuna inanıyorlar.

İnsan vücut ısısı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu değişikliklerin en önemli sebeplerinden biri, sağlık hizmetlerindeki iyileşmeler ve dünya genelinde insanların sağlıklarının daha iyi hale gelmesidir. Ayrıca, yıllar içinde hijyen konusunda daha dikkatli olmaya başlamamız ve gelişmiş ülkelerde temiz suya erişimin kolaylaşması da bu durumu etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Bu sebeplerle, vücut artık çeşitli hastalıklarla mücadele etmek için daha az enerji harcar ve bu da serinlemeyi kolaylaştırır.

Related Posts

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Bisküvi, dondurma, gevrek… Erken ölümde işlenmiş gıda tehlikesi

Bilim insanlarınca yapılan araştırma kapsamında bisküvi, dondurma, kahvaltılık mısır gevreği ve gazlı içecekler gibi aşırı işlenmiş gıdaların fazla tüketiminin erken ölümle ilişkili olabileceği saptandı.

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi

Türk Toraks Derneği’nin 28. Yıllık Kongresi’nde ‘Çevresel Kirlilik’ , ‘Göçler’ , ‘Küresel Isınma’ masaya yatırılacak

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.

Kansızlığa çareyi asırlar önce bulmuşlar! Osmanlı hekimlerinin gizli silahı, demir iksiri

Demir, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışması için vazgeçilmez bir mineraldir. Kansızlıktan yorgunluğa, bağışıklık sisteminin zayıflamasından cilt sorunlarına kadar birçok sağlık sorununun temelinde demir eksikliği nedeniyle gelişebiliyor. Antik Yunan’dan Osmanlı hekimlerine, Hipokrat’tan Galen’e kadar pek çok bilge doktor, demir açısından zengin besinleri ‘doğal ilaç’ olarak görmüş. İşte o faydalı besinler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir